Asian Handicap

Hem » Spelguide för betting » Asian Handicap

Vad är Asian Handicap betting?

När det kommer till handikapp inom betting finns det två olika varianter. Den vanligaste är något som kallas “Asian Handicap (AH)”, men det finns även “European Handicap (EH)”. European Handicap brukar oftast kallas för “Handikappsresultat”. Trots att Asian Handicap erbjuds av i princip alla spelbolag på marknaden idag är det fortfarande många som har svårt att förstå vad det egentligen betyder och vad skillnad mot vanliga “handikappspel”.

Det är absolut vanligast att spela på till fotboll, men det funkar till andra sporter där oavgjort resultat är vanligt. När du har läst klart vår guide så har du förhoppningsvis blivit klokare på hur det funkar.

Vad kan du spela med asian handicap?

Detta är en spelform som har blivit populära och populärare hos spelbolagen genom åren och alla spelbolag med svensk licens erbjuder idag möjlighet att spela med asian handicap. Det som kan skilja mellan spelbolag till spelbolag är utbudet av asian handicap, vissa erbjuder det endast på resultat-marknaden medan andra aktörer erbjuder det på fler marknader.

Här är några av spelen du kan spela asian handicap på:

  • Hörnor – Spela antingen över eller under på hörnlinorna. Brukar starta vid 9.5 – 10.5.
  • Matchresultat – Här har du oftast tiotal olika linor att välja mellan
  • Kort – Spela på antingen över eller under på kortlinorna. Brukar starta mellan 3.5 – 5.5.
  • Mål – Här erbjuds du ofta flera olika linor. Vid fotboll är 2.5-lina vanligt och i hockey 5.5-lina.

Vad är skillnaden mellan AH och EH?

Så vad är då egentligen skillnaden mellan de två olika begreppen? Egentligen är det ingen större skillnad mellan de två handikappen förutom de faktum att de skrivs annorlunda samt att asian handicap har fler spelmöjligheter.

I vanlig EH finns det bara två utfall: vinst eller förlust.
Men med AH adderas även ett tredje utfall, nämligen: vinst, förlust eller void (insatsen tillbaka).

När vi skriver att de två olika handicapen formuleras på olika sätt så menar vi att “Asian handicap +0.5” är samma som “European +1”. Det är här det kör ihop sig för många glada nybörjare som jämför oddset för “European +1” med oddset för “Asian +1.00” där den senare innebär void (insatsen tillbaka) vid uddamålsförlust medan “European +1” rättas med förlust vid uddamålsförlust.

AH vs EH0-00-10-2
Asian +0.5VinstFörlustFörlust
European +1VinstFörlustFörlust
Asian +1.5VinstVinstFörlust
European +2Vinst Vinst Förlust

Bästa spelbolagen för asian handicap betting

Som vi tidigare nämnt så erbjuder alla spelbolag någon form av asian handicap betting idag 2020. Men det finns de bolag som erbjuder bättre utbud än andra och dessa är våra favoriter när det kommer till AH-betting:

5,0 rating
100 SEK Freebet
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se
3,8 rating
300 SEK Freebet
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se
4,0 rating
Ingen Oddsbonus
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Olika spellinor på asian handicap?

När du bettar med asian handicap så finns det olika spelalternativ. Du kan exempelvis använda asian handicap när du spelar på vinnare av matchen. Men du kan även spela på antalet kort, hörnor och mål. I en jämn match där båda sidorna har ungefär lika stor vinstchans brukar standardlinan för asian handicap vara 0.0. Det kallas ofta för “nollboll” i bettingkretsar. Spelar du på asian handicap 0.0 kan man enkelt säga att du spelar 1X2, fast du tar bort de oavgjorda resultatet. Skulle matchen sluta oavgjort räknas ditt bet som void och du får därmed din insats tillbaka.

Handicap Resultat i matchenUtfall
0.00VinstVinst
OavgjortInsatsen tillbaka
FörlustFörlust

Spela på favoriten

Men i regel har du mer än en lina när du bettar med handikapp. Som vi beskrev tidigare så funkar asian handicap som så att det är ett “fiktivt” resultat när matchen startar. Här har du flera olika linor du kan spela på och vi har beskrivit de olika resultaten i en tabell. Dessa spel baseras på asian handicap-spel på de laget som är favorit att vinna.

Handicap - FavoritenResultat i matchenUtfall
-0.25Vinst med 1 eller merVinst
OavgjortHalvförlust
FörlustFörlust
-0.50VinstVinst
OavgjortFörlust
FörlustFörlust
-0.75Vinst med 2 eller merVinst
Vinst med 1 målHalvvinst
OavgjortFörlust
FörlustFörlust
-1.00Vinst med 2 eller merVinst
Vinst med 1 målInsats tillbaka
OavgjortFörlust
FörlustFörlust
-1.25 Vinst med 2 mål eller merVinst
Vinst med 1 målHalvförlust
OavgjortFörlust
FörlustFörlust
-1.50Vinst med 2 mål eller merVinst
Vinst med 1 målFörlust
OavgjortFörlust
FörlustFörlust

Spela på underdogen

Men precis som att du kan använda handikapp för att betta på favorit så kan du även betta på den så kallade “underdogen” dvs laget som är tippade att förlora. Tror du exempelvis att favoriten kan få det tufft i matchen? Och att om de vinner, så gör de det endast med ett mål. Då kan du gå in och betta plushandikapp på underdogen. Här kan du exempelvis betta att underdogen inte förlorar med mer än 1 mål. Då sitter ditt spel så länge som underdogen förlorar med endast ett mål, eller att underdogen tar poäng. Vi har gjort en tabell för att förenkla här med.

Handicap - UnderdogResultat i matchenUtfall
+0.25Vinst Vinst
OavgjortHalvvinst
FörlustFörlust
+0.50VinstVinst
OavgjortVinst
FörlustFörlust
+0.75Vinst Vinst
OavgjortVinst
Förlust med 1 målHalvförlust
Förlust med 2 eller merFörlust
+1.00VinstVinst
OavgjortVinst
Förlust med 1 målInsats tillbaka
Förlust med 2 eller merFörlust
+1.25 VinstVinst
OavgjortHalvförlust
Förlust med 1Halvvinst
Förlust med 2 eller merFörlust
+1.50VinstVinst
OavgjortVinst
Förlust med 1 målVinst
Förlust med 2 eller merFörlust

Spela asian handicap på mål/hörnor/kort

Det är minst lika vanligt att använda sig av handikapp på spel som: Hörnor, Kort eller Mål. Precis som tidigare nämnt så brukar spelbolagen erbjuda flera olika linor på resultaten där en högre lina ger högre odds. Men det kan vara bra att lära sig hur linorna fungerar här med. Spelar du exempelvis över 5.0 mål i matchen, med AH, så får du insatsen tillbaka vid exakt 5 gjorda mål. Likaså funkar det för kort/hörnor där du kan välja att spela exempelvis “Över 9.0 hörnor”. Vid exakt 9 hörnor får du insatsen tillbaka.

Handicap - ÖverspelAntal mål/kort/hörnor i matchenUtfall
Över 2.03 mål eller flerVinst
2 mål exaktInsats tillbaka
1 mål eller färreFörlust
Över 2.5 3 mål eller flerVinst
2 mål exaktFörlust
1 mål eller färreFörlust
Över 3.0 4 mål eller flerVinst
3 mål exaktInsats tillbaka
2 mål eller färreFörlust

Varför bör man spela med AH?

Så nu förstår du vad asian handicap betyder. Men varför ska man egentligen använda sig av det? När man sysslar med betting så bör ens ambition vara att ha så hög %ROI som möjligt, Return On Investment. Det får du genom att alltid spela till det högsta oddset och tro det eller ej, men det är väldigt vanligt att oddsen mellan asian handicap och vanliga spel skiljer några punkter, trots att de samma spel. Säg att du har Lag X som möter Lag Y. Om du tittar på 1X2-marknaden så ser du att oddset på Lag X är 1.80. Men du ser också att oddset på Lag X -0.5 är 1.85.

Som du lärt dig vid detta lag så vet du att de två spelen är identiska. Därför bör du alltid spela -0.5 för att höja din ROI. Men det kan även vara så att oddsen är högre på 1X2-marknaden, därför ska man alltid kolla upp båda. Det kanske inte låter som små skillnader men ser du det på ett långt perspektiv så blir det störa skillnader. När du nu har lärt dig hur det funkar med AH-betting kan du kika in våra speltips till fotboll och rygga våra speltips!

Är du intresserad av att läsa på ännu mer om Asian Handicap rekommenderar vi att du läser denna länk.

Fler spelbolag som erbjuder AH-betting

5,0 rating
Ingen Oddsbonus
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se
4,5 rating
100 % upp till 100 SEK
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se
4,8 rating
100 % upp till 1.250 SEK
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

FAQ om AH

När du väljer att spela med Asian Handicap finns det endast två utfall. Det är precis som det låter ett handikapp där du kan välja vilken sida du vill vara på. Det allra vanligaste är att spela på asian handicap på slutresultatet för att höja oddset.

Exempel: Oddset på Real Madrid seger ligger på 1.25. Du väljer därför att spela Real Madrid -1,5 till oddset 1.90. Det betyder att Real Madrid måste vinna med minst två mål.

De allra flesta spelbolagen erbjuder AH som spelalternativ men vissa erbjuder på fler marknader än andra. Vanligtvis kan du spela på spelalternativ som resultat, hörnor, kort eller mål.

De bästa spelbolagen som erbjuder asian handicap:
Du kan välja Asian Handicap på flera olika spel. På både hörnor, antalet mål, kort eller resultat finns det möjlighet att använda sig av asian handicap.
Vanligtvis erbjuds flera olika linor med olika odds. Du kan exempelvis spela antingen -1,5 upp till exempelvis -5.5 och i vissa fall ännu högre beroende på vilken sport och match det rör sig om.