Esport speltips

Hem » Speltips » Esport speltips
Datum Rekare Match Rek Odds
12 sep 202021:00 David Evil Geniuses vs Gen.G Evil Geniuses -1.5 1.75 (Betway)
08 sep 202021:00 David FaZe vs Fnatic Fnatic rak + Faze karta 2 1.80 / 2.47 (Betsson)
06 sep 202014:00 David Vitality vs Spirit Vitality rak + Vitality -1.5 1.57 / 2.75 (Bet365)
27 aug 202015:00 David Complexity vs Heroic Heroic ML 2.10 (Unibet)
26 aug 202022:00 David Liquid vs Cloud9 Liquid -1.5 & Handicap karta 2 1.80 - 3.40 (Bet365)
22 aug 202018:30 David Vitality vs Astralis Vitality karta 2 -2.5 2.26 (Betsson)
20 aug 202018:30 David Heretics vs Fnatic Heretics +1.5 + 1-2 1.90 / 3.40 (Unibet)
20 aug 202022:00 David Chaos vs 100Thieves 100Thieves -2.5 i Karta 2 1.83 (Bet365)
19 aug 202018:30 David FaZe vs Heroic Över 2.5 kartor 1.99 (Betsson)
18 aug 202018:30 David Fnatic vs Astralis Fnatic rak 2.00 (Bet365)
14 aug 202022:00 Redaktionen FlyQuest vs Evil Geniuses -1,5 FlyQuest kartor 1,90 (William Hill)

Esport har under de senaste åren blivit extremt stort och mer och mer populärt att spela själva, titta på men även att betta på! Esporten består av ett flertal olika “kategorier”. Några utav dessa kategorier är 

 • Realtidsstrategispel (RTS) – Ett strategiskt spel där det ofta handlar om att bygga upp trupper och slå ut sina motståndare. Den största esporten inom denna kategori är starcraft 2.
 • Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) – är ett spel där man endast har kontroll över en spelare och är ofta lutade emot strategi och möjligheten att spela som ett lag, än att ha bra precision. De största esporterna här är DOTA 2 samt League of Legends.
 • Sport & fighting – här är några av de vanligaste spelen FIFA, NHL och Tekken. Helt är helt enkelt sportspel där du ska vinna en match, eller turnering. Tekken, som är ett fightingspel, går ut på att vinna fighten mot din motståndare.
 • First person shooter (FPS) – Ett skjutspel där det i grund och botten handlar om att vara det lag som överlever eller lyckas göra färdigt de objektiv som finns. Det största spelet inom denna kategori är CS:GO men finns även Overwatch, Battlefield samt Valorant

E-sports bettandet växer enormt för varje år. När Coronaviruset kom under 2020 var det nästan enbart Esport det gick att betta på! Det är nästintill alltid turneringar inom de olika spelen och du kan smidigt betta på.

4,8 rating
100 % upp till 1.250 SEK
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se
5,0 rating
Ingen Oddsbonus
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se
5,0 rating
100 % upp till 100 SEK
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Historia esport

Esportens första tävling som anordnades med pris från en organisatör var 1972 för spelet Spacewar. Det var tidningen Rolling Stone var med och sponsrade och första priset var just en prenumeration på tidningen. Det växte till viss del mycket under 70 & 80 talet där det var bl.a. över 10 000 deltagare i en turnering för spelet Space Invaders. 

Men det var först under 90-talet den stora tillväxten började för esporten. Nintendo gjorde ett flertal turneringar under denna tid och spel som Street Fighter 2 släpptes. Sedan släpptes Doom som var ett av de första spel som börjades spelas på LAN (Local Area Network).

Två spel som blev extremt stort var Quake som släpptes 1996 samt Starcraft 2 som släpptes 1998. Det sistnämnda var väldigt populärt då det var enkelt att bli bra, men svårt att bemästra. Istället för ett spel som quake där det handlade om snabba reflexer och att man var bra på att sikta, var Starcraft ett mer strategiskt spel. Varje steg man gjorde hade konsekvenser och att man inför varje steg bör tänka på risker och möjligheter.

1999 släpptes Counter strike 1.6 som blev otroligt populärt. Spelet fick sedan ett par uppföljare: Counter strike Source (CSS) samt Counter strike Global Offensive (CS:GO) som idag är en av de populäraste esporterna. League of Legends (LOL) släpptes 2009 och fick stor exponering runt 2011-2012. Dota 2 släpptes 2011 och blev direkt ett av de största e-sportsspelen. De tre sistnämnda spelen (LOL, Dota 2 & CSGO) är de största idag och vanligast att betta på!

På bara några år har Esports-spelare har gått ifrån att ha det som en hobby till att tjäna miljontals kronor per år. Från att ha trängt i källare och andra liknande lokaler har man nu intagit stora arenor med tiotusentals i publik samt miljontittare online.

Speltips Esport – säsonger och mästerskap

Inom de olika esporterna är det olika format. CS:GO fungerar ofta på det sättet att man har en turnering under en vecka (Kan sträcka sig till 2-3) och en vinnare krönas i slutet. Kval till turneringen spelas givetvis innan. Inom spel som League of Legends har de ett säsongsspel där de olika lagen möter varandra likt ett gruppspel och de bästa lagen går vidare till en LAN turnering där de bästa lagen från varje region möter varandra och de som kommer etta där blir det vinnande laget för den säsongen. Även overwatch fungerar på sättet som League of Legends där gruppspelet är det initiala. 

CS:GO har även haft säsongsspel i form av vissa turneringar. ESL har anordnat sin Pro League turnering tio gånger där det är ett modifierat gruppspel och de bästa ifrån varje region gör sedan upp om pokalen och den största delen pengar. För att hålla koll på League of Legends säsongen kikar man lättast in på https://lolesports.com/ där de erbjuder mycket statistik, kommande matcher, resultat samt ställningen i de olika ligorna! 

Ifall man vill ha full koll på DOTA två är det lättast att använda sig utav https://www.dotabuff.com/esports

5,0 rating
100 SEK Freebet
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se
3,8 rating
300 SEK Freebet
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se
4,5 rating
100 % upp till 100 SEK
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Betta på esport

Esportsbettingen har blivit större och större den senaste tiden och det finns ett flertal olika saker att spela på! Det som är väldigt viktigt att tänka på inom esport är att det nästan aldrig kan bli oavgjort i matcher. Det finns ett fåtal turneringar som använder sig utav det formatet, men extremt sällsynt nu för tiden. De flesta möten som spelas är även “Bäst av tre”-möten (Bo3). I det läget spelar man tre olika kartor och första laget till två kartor vinner. 

Vanligaste spelformerna

 • Matchodds är det vanligaste att spela på. Spelet innebär att man lägger på det lag som går ut ur fighten segrande, vare sig det är 1-0, 2-0 eller 2-1 etc. Man kan dock även spela på
 • Handicap där man kan spela på att ett lag vinner minst en karta eller att någon vinner med två kartor etc.
 • Över/under är även ett relativt vanligt bett. Detta går att lägga i exempelvis bäst av tre möten och då spela på att det blir över 2.5 karta. I CS:GO kan man även spela på att det blir över ett antal rundor i varje karta, oftast brukar gränsen ligga vid 26.5. Samma sak gäller för Dota 2 / LoL där man kan spela antal kills / game. 
 • Specialspel erbjuds ofta och det kan vara allt ifrån att någon spelare får en ACE (Dödar alla i motståndarlaget). Hur många explosioner det blir under en karta eller vem som dödar den första draken. Spelen varierar såklart mellan de olika e-sporterna men spelbolagen har blivit bättre och bättre på att alla erbjuda ett flertal “specialspel” på senare tiden!
 • Först till X spel har blivit vanligare och vanligare. I CS:GO handlar det ofta om det laget som först vinner fem eller tio rundor, samtidigt som det i andra spel kan vara vilket lag som får den första killen eller först till fem etc.
 • Resultats betting har även blivit mer populärt och vissa bolag erbjuder odds på detta. Det innebär då att man i CS:GO bettar på vad ställningen kommer vara i halvtid, eller efter full tid. Det som man alltid vet är att det kommer ha spelats femton rundor i halvtid och utefter det kan man betta på vad man tror. Att betta på specifika rundor finns även det under livebetting främst. 

Esport organisationer

Med esportens växt kommer det fler och fler organisatörer som vill göra turneringar. De största har funnits under ett tag men fler och fler växer fram för att ta scenen. Några utav de största inom de flesta esporterna är 

 • ESL som skapar turneringar i Dota samt CS:GO m.fl. https://www.eslgaming.com/
 • IEM som gör några utav de största turneringarna i CSGO och LOL men medverkar även i andra e-sporter. https://www.intelextrememasters.com/
 • Dreamhack är en utav de största organisatörerna inom CS:GO. De har turneringar i Sverige, Frankrike, Rumänien, Spanien men även Kanada / USA. De har funnits under flera decennier och är en av de populäraste organisatörerna.

Streaming Esport

Att streama esport är väldigt enkelt. Varenda match som är på professionell nivå streamas och de flesta organisatörerna streamar sina matcher på http://twitch.tv. Det blir dock allt vanligare att söka sig till andra ställen också. Youtube har under en tid haft ett flertal rättigheter, bl.a. under i overwatch men även CS:GO. Viasat och SVT har även köpt vissa rättigheter och sänder matcher då och då! 

Även fast twitch är det vanligaste stället har alla olika kanaler som du enkelt kan följa ifall man skapat ett konto på sidan, och alltid se ifall kanalen går live för att sända en match. Du kan även se ifall det är några kommande matcher inom bl.a. CSGO på http://hltv.org där du även på matchsidan ser exakt vart du kan se matchen, vare sig det är på twitch, youtube, znipe eller viasat. 

Vill du skriva esport speltips?

Är du sugen på att skriva speltips om esport så tveka inte att höra av dig till [email protected]
Vi erbjuder ersättning för varje speltips och är ett härligt gäng som ständigt växer.

Esporten växer för varje år och likaså inom sportsbetting. Därför har vi satsat stenhårt på att även leverera speltips till esport som med övriga sporter. Hos oss hittar ni därför speltips till både CS:GO, dota2 och övriga spel inom kategorin.

Vi är ett gäng sport och spelintresserade människor som har kombinerat dessa två intressen och därigenom kommit upp med en sajt som fokuserar på speltips till olika sporter. Vi erbjuder gratis speltips till alla stora sporter och ligor runt om i världen.

Inget på vår hemsida kostar pengar. Alla speltips och nyheter du hittar är helt gratis för dig som läsare och dessutom har vi en facebookgrupp där vi erbjuder alla exklusiva speltips och dessutom har våra medlemmar chansen att dela med sig av sina speltips

Esport är den sport som växer snabbast globalt och likaså även hos spelbolagen. För bara några år sedan var det endast ett fåtal aktörer som erbjöd sportsbetting på Esport men idag erbjuder alla någon form av betting på esport.

Vi rekommenderar följande för esport betting: