Topptipset 21/3: EM-kvalet är igång

Published by Oskar on

topptipset
topptipset

Vi kliver idag in i EM-kvalens början och påbörja arbetet med att hitta EM 2020 deltagare. Sverige spelar som bekant på lördagskvällen så vi får istället se silvermedaljören från i somras ta emot Azerbadjan hemma i Kroatien. Eller varför inte ett hett möte mellan Österrike mot Polen som av allt att döma kommer göra upp om gruppsegern. Vi har valt våra tecken, har ni? 

1. belgien Belgien VS Ryssland ryssland 

1tt

Belgien har hamnat i en rätt behaglig kvalgrupp där man bör sluta som segrare relativt enkelt. Gjorde det godkänt i somras i VM där man åkte ut i kvartsfinalen mot de blivande mästarna Frankrike. Saknar en del spelare till detta möte men har tillräckligt bra ersättare för att de inte ska vara några problem mot Ryssland.

Ryssland lär göra upp tillsammans med Skottland om platsen bakom Belgien i tabellen. Får klara sig utan Roman Zobnin som spelade samtliga matcher i sommarens Fotbolls-VM. 

Bör bli en ganska ensidig historia detta. Belgien förlorar sällan hemma. 

2.  holland  Holland  VS Vitryssland vitryssland 

1tt

Det pågår just nu ett generationsskifte i Hollands landslag. De äldre spelarna är nu utbytta mot unga hungriga talanger och än så länge ser det positivt ut. Man körde över Tyskland och Frankrike i UEFA Nations League gruppen och som på förhand nederlagstippade så slutade man tillslut som gruppsegrare. Efter att ha missat VM 2018 så räkna med ett heltaggat Holland som nu vill göra upp med de andra stora Europeiska nationerna. 

Vitryssland förlorade visserligen inte en enda match i Nations League men då var motståndet i klass med Vitrsyssland själva. Här gäller de att hålla nere siffrorna. 

3.  nordirland  Nordirland  VS Estland estland 

1x2tt

Varken Nordirland eller Estland har nog stora förväntningar på avancemang efter att ha lottats in tillsammans med Holland och Tyskland. Nordirland förlorade samtliga 4 matcher i Nations League och är alldeles för stora favoriter här enligt mig. 

Estland hamnade i en av Nations League grupperna med 4 deltagare och fick endast med sig en seger och ett oavgjort. Segern kom borta mot Grekland. Båda lagen slutade därmed sist i respektive grupper och det är inte omöjligt att det är just något av dessa lag som hamnar sist även i denna grupp.

4.  kroatien  Kroatien  VS Azerbadjan  azerbadjan 

1tt

Kroatien blev i somras hela världens favoriter när de flög fram i mästerskapet i Ryssland innan det tog stopp emot Frankrike. Tog sedan endast en seger i Nations League mot Spanien och England och slutade därmed sist i gruppen. Ryktades innan att flera tongivande spelare skulle saknas här men senaste rapporterna visar att de flesta spelarna ändå är tillgängliga så räkna med en stjärnspäckad trupp.

Senast Azerbadjan befann sig på resande fot så besegrades man med hela 4-0 av Kosovo. Nu rör man sig återigen västerut och man lär knappast ha höga förhoppningar. Azerbadjan kommer vara denna grupps slagpåse och det lär märkas ikväll. Spikettan är det inget snack om. 

5.  slovakien  Slovakien  VS Ungern  ungern 

1x2tt

Tillsammans med Wales är det något av dessa två lag som kommer göra Kroatien sällskap till EM nästa sommar. Slovakien kan blicka tillbaka till ett Nations League där man inte hade någon strålande insats, man slog visserligen Ukraina hemma med 4-1 men i övrigt var det rött på resultatraden. 

Ungern gjorde en godkänd insats och slutade 2a bakom Finland med sina 3 segrar och en oavgjord. Ingen av lagen sitter på någon vidare namntung trupp och även fast Slovakien oftast gör det bra hemma så håller vi detta möte som betydligt jämnare än oddsen talar för. 

6.  makedonien  FYR Makedonien  VS Lettland  lettland

1X2

Grupp G är nog den enda grupp där vi inte har någon riktigt stor favorit till EM-avancemang. Visst ska Österrike och Polen allt som oftast nypa de två biljetterna men framförallt Polen har inte imponerat sista tiden och var en av VMs största floppar enligt mig. 

Trots en öppen grupp så lär framförallt Lettland få det tufft att nypa ett avancemang. Vinner sällan i landslagssammanhang men lyckas rätt ofta nypa till sig en poäng. Hos Makedonien så är det självklart fullt fokus på att få en bra start på kvalgruppen men för Pandev är det en extra stor match då 32-åringen ikväll gör sin 100:e landskamp när han springer in på plan. 

Fördel Makedonien här men krysset bör plockas med. 

7.  israel  Israel   VS Slovenien  slovenien

1x2tt

Vi fortsätter vidare i Grupp G där Israel och Slovenien hoppas ha chansen att nypa en av biljetterna till EM nästa sommar. Som tidigare nämnt så är Grupp G otroligt öppen. Slovenien lämnade höstens Nations League med blott 0 segrar och dessutom får man nu klara sig utan Kevin Kampl som meddelat att hans tid i landslaget är över. 

Israel förlorade borta men tog sina segrar på hemmaplan i Nations League. Öppet möte där vi nyper samtliga tecken.

8.  österrike  Österrike   VS Polen  polen

1x2tt

Kupongen avslutas även med Grupp G och de två favoriterna till avancemang gör upp i premiären. Österrike gjorde en godkänd insats i Nations League med 2 segrar, ett oavgjort och en förlust. Annat såg det ut för Polen som följde upp floppen från VM med att ta 0 segrar i Nations League, det var dock mot betydligt tuffare motstånd än Österrike ställdes mot. Det kan dock bli ett intressant möte med Österrikes vassa defensiv mot Polens skickliga offensiv. Vi avslutar kupongen med ännu en helgardering. 

Kupongen:

Antal rader: 162

Dagens spik: Kroatien
Trots att det i veckan har spekulerats att Kroatien får klara sig utan flera av sina stjärnor så talar allt nu från att de flesta av stjärnorna ändå kommer starta. Här lär Rakitic och Modric m.fl ställa till med oreda i ett svagt Azerbadjan.

Dagens skräll: Polen
Trots svag insats i VM senast och 0 segrar i Nations League så tycker jag ändå att Polen har ett vasst lag. Dessutom har Piatek gjort en imponerande säsong i Italien och lär kunna bidra vid sidan om Lewandowski. 


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *